Wie is Maria Huibers?

Sinds 2022 ben ik actief in de lokale politiek van GroenLinks. In die tijd ben ik 12 jaar commissielid voor GroenLinks geweest in de gemeente Hillegom. Dat ik nu sinds 2 jaar weer in Groenlo ben komen wonen is een lot uit de loterij! Mijn moeder is geboren en getogen Grolse. In mijn jonge kinderjaren verbleef ik veel bij mijn oma in de Notenboomstraat. Nu terug voelt het als thuiskomen. Ook mijn ouders verhuisden terug naar de Achterhoek, en de laatste jaren van hun leven was ik hun mantelzorger. Beide zijn begraven in Lichtenvoorde.

Ik kom uit het onderwijs, basiseducatie, de jeugdzorg (zowel praktisch als beleidsmatig), adviserend binnen de Wmo, participatie, bijzondere bijstand en diverse zorg. Ook was ik geruime tijd lid van de Wmo-adviesraad. Dat ben ik nu in Oost Gelre weer. Als bondsraadslid van de Consumentenbond hebben ook consumentenrechten mijn aandacht. De portefeuilles onderwijs, sociale zaken, gezondheid, welzijn en cultuur hebben mijn grote belangstelling en ik kom op voor dierenwelzijn, duurzaamheid en behoud/uitbreiding van groen. 

Wat is je drijfveer? 

De economie van het genoeg: wees tevreden met je welvaart. We hebben genoeg, er is genoeg te delen. Natuurlijk kan alles beter, mooier, groter, duurder....maar we moeten niet altijd maar meer willen. Tel je zegeningen, en sta daarbij voor een sociale samenleving waarin we elkaar stimuleren en eerlijker delen. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid, vooral voor hen die het moeilijk hebben, die het niet of net niet kunnen redden. Dat gaat voor mij boven winstbejag. Investeren in  mensen, niet in productie. 

Daarnaast: wees zuinig met je omgeving, de nog overgebleven stukjes natuur: het is onze levensader! Het betekent dat we extra moeten opletten wanneer plannen op tafel komen. Een nieuwe school in een park? Dan een park op de plek van de oude school. Bomen en beplanting in wijken en langs de wegen. Geef natuur niet op aan asfalt en beton. Jawel, we moeten wonen: een betere verdeling daarvan heeft ook mijn prioriteit: liefst 40% sociale (huur)woningen! Want hier is gebrek aan! Een leegstaande villa of bedrijfspand kan worden ingezet voor gezinnen of voor diverse huisvesting, zoals voor jongeren, nieuwkomers, tijdelijke opvang, arbeidsmigranten. We moeten dan niet moeilijk doen met bestemmingsplannen, omgevingsrechten, of andere bezwaren. EN: een goede begeleiding – op maat – voor hen die de arbeidsmarkt niet of moeilijk kunnen bereiken: dat moet voor uitkeringsgerechtigden geen verplichting of straf zijn, maar een stimulans. Een opstap naar ècht werk is banen claimen voor deze groepen, al is dit op de markt van de concurrentie.

Wat zou je als raadslid willen bereiken?

Het groene en linkse geluid wil ik graag laten doorklinken in de gemeente, waar dan ook gehoor aan wordt gegeven. Een rechtvaardige, open en eerlijke politiek waarbij in de eerste plaats oog moet zijn voor kwaliteit, duurzaamheid, delen, maatwerk en voorrang voor hen die het moeilijk hebben. Belangen van winst, verdienmodellen, bureaucratie moeten wijken. Het (grote) geld of winst mag nooit boven aan de lijst staan!