GroenLinks Oost Gelre staat voor jouw vrijheid. In een open samenleving moet je kunnen zijn wie je bent en kunnen zeggen wat je vindt. Je voelt je er thuis en veilig. We gaan er respectvol met elkaar om. Ook al is iemand anders dan jij: we geven elkaar een kans. We willen dat mensen meer te zeggen krijgen over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. We willen dat de gemeente naar hen luistert. Sámen zoeken we naar nieuwe manieren van discussie en samen zoeken we naar oplossingen voor problemen in de gemeente. Iedereen wordt gehoord: mondige inwoners die makkelijk meepraten, maar ook inwoners voor wie praten wat minder vanzelfsprekend is. Daarom willen wij dat de gemeente Oost Gelre sociale en duurzame initiatieven mogelijk maakt en inwoners de vrijheid en ruimte geeft om ideeën te ontwikkelen en uit te proberen. Verder is het belangrijk om ook samen te werken met andere gemeenten. De menselijke maat is daarin altijd ons eerste uitgangspunt: de gemeente moet zo dicht mogelijk bij haar inwoners staan.
1. Meer Invloed voor inwoners
Inwoners van Oost Gelre kunnen in een vroeg stadium al meepraten over belangrijke beslissingen en hebben daadwerkelijk invloed: beginspraak. De gemeenteraad gaat daarom anders vergaderen en begint bij elk belangrijk onderwerp met een gesprek met inwoners. Maar inwoners krijgen ook de mogelijkheid om punten op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Inwoners krijgen het recht om een alternatieve aanpak voor te stellen voor publieke doelen in hun omgeving (‘right to challenge’). Meepraten en invloed uitoefenen begint ook in de kleine kernen. We stellen een Naoberfonds in opdat goede ideeën vanuit de samenleving kunnen worden uitgevoerd.
2. Een communicatieve gemeente
Een open gemeente is een gemeente die dienstbaar is aan haar inwoners. Vlotte dienstverlening, goede voorlichting, toegankelijke informatie en actieve communicatie met organisaties, bedrijven en inwoners horen hier allemaal bij. Geen éénrichtingsverkeer maar een echte dialoog. Zo willen we als GroenLinks samen vorm geven aan de gemeente Oost Gelre. Medewerkers aan het loket zijn klantvriendelijk, denken mee en kennen hun inwoners. Wij vinden het belangrijk dat inwoners actief gevraagd worden wat zij van de dienstverlening vinden en welke verbeteringen er mogelijk zijn, bijvoorbeeld door onderzoeken. De dienstverlening van de gemeente Oost Gelre moet minder bureaucratisch en meer mensgericht. De gemeente gebruikt begrijpelijk Nederlands, maakt de website en formulieren eenvoudiger en gebruiksvriendelijk. Aanvragen kunnen niet alleen digitaal maar ook telefonisch of aan het loket gedaan worden. Inwoners worden niet gestraft voor vergissingen maar de gemeente gaat met de inwoner actief op zoek naar de oplossing. De gemeente Oost Gelre staat open voor ideeën en klachten en borgt de onafhankelijkheid van de klachtencommissie.
3. Een volwaardige democratie
Het vertrouwen in de democratie gaat GroenLinks aan het hart. Daarom vinden we het belangrijk dat ten minste één keer per raadsperiode Raad, college en ambtelijke organisatie de eigen integriteit doorlichten. De gemeente stelt de gegevens die zij verzamelt beschikbaar als open data, die niet te herleiden zijn tot personen. Zo krijgen inwoners en bedrijven ook de kans om innovatieve toepassingen te ontwikkelen met overheidsdata. Wij vinden dat we moeten blijven werken aan het zo organiseren van de gemeentelijke taken dat deze zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd onder goede democratische controle en dicht bij de bewoners. Er moet een openbaar subsidieregister komen zodat iedereen kan zien wie subsidie van de gemeente ontvangt.
4. Een gastvrije gemeente
In onze visie is de gemeente Oost Gelre voor iedereen een gastvrije gemeente. Hierbij geldt artikel 1 van de Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ Tegen discriminatie moet dan ook hard worden opgetreden. Bij de aanpak van discriminatie werkt de gemeente Oost Gelre intensief samen met het (regionale) Anti-Discriminatie Bureau. De gemeente heeft in onze ogen ook een belangrijke taak om blijvend te werken aan draagvlak voor opvang van vluchtelingen. Door goede informatie te verschaffen en door met inwoners te overleggen als er opvang geregeld moet worden. Ook moet de gemeente ervoor zorgen dat vluchtelingen zo snel mogelijk integreren in de samenleving. Door taalcursussen, vrijwilligerswerk en activiteiten. Daarnaast moet er op basis van de taakstelling passende woonruimte komen. Hierover maakt de gemeente prestatieafspraken met de woningcorporaties en betrekt hier ook private partijen bij. De gemeente voert de regie over de inburgering, samen met de vluchteling en Vluchtelingenwerk. Uitgewezen asielzoekers in nood krijgen moeten van de gemeente ondersteuning krijgen en tijdelijke opvang. Jonge asielzoekers met of zonder status krijgen extra aandacht.