De huidige economie is gebaseerd op het principe groei. Groei grotendeels ten gunste van aandeelhouders die op hun beurt weer investeren in bedrijven. Bij dit model is een visie op de mens ingebakken. De mens die zelf verantwoordelijk is voor keuzes en succes. Dit model eist zichtbaar haar tol. In steeds scherper zichtbaar wordende klimaatverandering met desastreuze gevolgen. In een groeiende kloof tussen mensen die het gemaakt hebben en de mensen die de boot hebben gemist. Of het nu gaat om werk, een huis of geluk. Een economie waarin je heel hard kunt werken maar nog steeds geen dak boven je hoofd kunt betalen en waar je wieg bepaalt wat je gaat worden. De welvaart is slecht verdeeld. GroenLinks wil een gezonder perspectief voor iedereen. Waarin we de eco uit economie weer serieus nemen. We willen productie van goederen en diensten in alle sectoren die passen bij de mogelijkheden én de grenzen van ons ecosysteem. Hiermee willen we een brede welvaart realiseren. Hierbij sluiten we aan bij de mondiaal geformuleerde ‘Sustainable Development Goals’. Het circulaire model is een eerste stap. Er gaan zo min mogelijk materialen en grondstoffen verloren. Op dit moment is slechts 13 tot 28% van de economische activiteiten circulair en dat kan beter. De gemeente kan hier een rol in spelen. Door actief met het bedrijfsleven in gesprek te gaan over hun bedrijfsvoering, door voorrang te geven aan bepaalde sectoren, door actief kansen te zien en te scheppen voor een eerlijker verdeling van welvaart. Door het bevorderen van hergebruik van grondstoffen en circulair inkopen. Door actief economische activiteiten te bevorderen die bijdragen aan de doelen. Een goed voorbeeld hiervan is het stimuleren van lokaal eigendom bij de bouw van windturbines. Zo kunnen mensen uit de omgeving direct profiteren van een economische activiteit. Voor een gezond economisch perspectief moeten vestigingsbeleid en woonruimtebeleid hand in hand lopen.

1. De rode loper uit voor mensen die hier willen komen werken

De Achterhoek is een aantrekkelijke regio om te leven. Wil de regio aantrekkelijk blijven dan is een gezonde demografische opbouw en een actieve beroepsbevolking van belang. We zien een toenemende instroom in onze regio van mensen die hier willen recreëren en na hun pensioen willen genieten van rust en ruimte. Daar is niets mis mee, maar we hebben ook mensen nodig die willen en kunnen werken. Veel vacatures blijven onvervuld. Dit willen we realiseren met verschillende instrumenten zoals de woonruimteverdeling, marketing, acquisitie en een aantrekkelijk cultuur, sport en zorgaanbod. Daarom maken we ons sterk voor behoud van ziekenhuiszorg in de regio en een gevarieerd cultureel aanbod in de gemeente Oost Gelre.  

2. De rode loper uit voor bedrijven die sociaal en duurzaam willen ondernemen en zich willen verbinden met onze regio

We willen een duidelijke beleidskeuze over welke bedrijven we binnen de gemeente Oost Gelre willen aantrekken en behouden. In onze visie zijn dat duurzame én sociale ondernemers. Ondernemers die weten wat er binnen hun productieketen gebeurt en daar verantwoordelijkheid voor willen nemen. Waar komen grondstoffen vandaan? Onder welke omstandigheden worden deze gewonnen? Is het bedrijf bereid om mensen uit de regio op te leiden in plaats van mensen uit andere landen hier tijdelijk naar toe te halen als het even lastig is met de arbeidsmarkt? Dit vraagt meer dan ooit een actieve opstelling vanuit de gemeente als het gaat om acquisitie van bedrijven. In gesprek gaan met bestaande bedrijven en maximaal het instrument van vergunningen en handhaving inzetten om zaken af te dwingen. 

3. Ondersteuning bij het opschalen om duurzaamheidsvraagstukken op te lossen

Er moet meer inzet komen om ondernemers in Oost Gelre die op willen schalen bij het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken te ondersteunen. Die ondersteuning kan bestaan uit goedkope bedrijfsruimte, een trainingsprogramma en het stimuleren van samenwerking en kennisdeling. In Gelderland kennen we het programma ‘Startup in Residence’. Binnen dit programma volgen startups, scale-ups, sociaal ondernemers en innovatief MKB een uitgebreid trainingsprogramma van zes maanden. Ook krijgen zij een werkplek en de ruimte om creatieve en innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken in de dorpen en steden te testen.

4. Duurzame en gezonde werklocaties

Duurzame werklocaties dragen bij aan de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving. Werklocaties waar mensen graag werken, met groen, schaduw en ruimte hebben een positieve invloed op de werkbeleving van mensen. De bestaande werklocaties moeten zo snel mogelijk deze transitie doormaken. Samen met het bedrijfsleven in Oost Gelre moet een transitieplan ontwikkeld worden. Hierbij kan worden aangesloten bij de provinciale en nationale doelen. We vragen (nieuwe) bedrijven een duurzaamheidsplan op te stellen en daarin onder andere uit te leggen van welke duurzame energiebronnen zij gebruik gaan maken of kunnen leveren. Gezamenlijk moeten er afspraken gemaakt worden hoe de doelen bereikt kunnen worden. De kaders hiervoor nemen we op in de omgevingswet. Bij de uitgifte van grond worden voorwaarden verbonden op het gebied van circulaire economie. Het grondbeleid is in onze visie een krachtig instrument om duurzaamheid te bevorderen. We willen dat ondernemers toegang krijgen tot de energiebesparingsrapporten. Werklocaties moeten goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer al dan niet flexibel of samen met de bedrijven in de vorm van een mobiliteitshub. We willen een bomenbank instellen waarmee ondernemers de vergroening van het bedrijventerrein zelf financieren.

5. Afspraken met de ondernemersverenigingen en brancheorganisaties

Met lokale ondernemersverenigingen en brancheorganisaties moeten duidelijke afspraken komen over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energie te besparen en zuinig te zijn met grondstoffen. Deze afspraken moeten ook gehandhaafd worden. In overleg met deze organisaties, willen we als GroenLinks afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van terrasverwarming, ledverlichting en het sluiten van deuren bij lage temperaturen. Daarnaast afspraken over bevoorrading van het dorp met elektrische voertuigen, het aantal parkeerplaatsen bij winkels, ophaalpunten en andere maatregelen die ertoe kunnen leiden dat er minder autoverkeer in de dorpskernen en winkelcentra komen en er meer gezond gewinkeld wordt.

6. Versterken van de lokale en regionale economie

In een wereld waar je met 1 muisklik alles op de hele wereld kunt kopen lijkt het een tegenstrijdigheid om meer nadruk te gaan leggen op de lokale en regionale economie. Toch is dat nodig om de mondiale vervuiling en verspilling tegen te gaan. Als GroenLinks willen we dit echt veranderen dan is daar een ingrijpende wijziging in het systeem voor nodig. Dat kunnen we als gemeente niet alleen realiseren. Wel kunnen we werken aan het ondersteunen van het lokale en regionale bedrijfsleven en stimuleren dat dit aantrekkelijk blijft voor de eigen inwoners. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor goede promotie waarbij het niet gaat om meer en groei maar om een goed en sociaal inkomen voor onze ondernemers en kwalitatieve goede producten voor de consument.

7. Inkoopdoelstelling gemeenten: 50% uit eigen regio

We geven zelf het goede voorbeeld door in toenemende mate meer in eigen gemeente en eigen regio te investeren via het gemeentelijk inkoopbeleid. Onze regio kenmerkt zich door een scala van ondernemers die goede producten en diensten leveren. Laten we die vooral benutten. We knopen er de voorwaarde aan dat de mensen die voor deze bedrijven werken uit de regio komen én dat er gebruik wordt gemaakt van circulaire grondstoffen waar dat kan.