De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Onder meer door de groei van de bevolking, de enorme woningbouwopgave en de omslag naar een duurzame leefomgeving. De verwachting is dat de mobiliteit na de COVID-19 pandemie weer in volle omvang op gang komt. Hoe snel die groei gaat, is afhankelijk van de locatie. In stedelijke regio’s gaat dit bijvoorbeeld harder dan in dunbevolkte gebieden. Voor het oosten van het land is de verbinding met de steden Arnhem/Nijmegen, Utrecht, Enschede en Zwolle van groot belang. De treinverbindingen en de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) lijnen moeten daarom zo optimaal mogelijk zijn. De bereikbaarheid van kernen en dorpen staat onder druk. Tegelijkertijd zien we dat hier flexibele vormen van vervoer steeds meer opgang vinden. Ook autodelen en fietsdelen zien we toenemen. Dat is een ontwikkeling die we als GroenLinks willen stimuleren. Mobiliteit gaat over meer dan de trein, de bus en de auto. Mobiliteit gaat ook en misschien wel vooral over wandelen en fietsen. De toenemende vergrijzing leidt ook tot meer aangepaste vormen van vervoer die ook op fietspaden en wandelpaden een plek moeten krijgen. Tegelijkertijd zien we recreatief fietsverkeer hier ook verschijnen. Het goed inrichten van de fiets-en wandelinfrastructuur moet meer aandacht en prioriteit krijgen.
1. Openbaar vervoer
Als GroenLinks zetten we ons regionaal actief in voor de volgende punten:
- Geen ‘knip’ bij Winterswijk voor de treinverbinding Arnhem/Nijmegen-Winterswijk-Zutphen.
- Dubbel spoor van Arnhem tot Winterswijk.
- Een goede overstap op station Zutphen door aanpassing van het station zodat reizigers een goede aansluiting hebben op de trein naar Zwolle.
- Stimuleren van grensoverschrijdende busverbindingen.
- Stimuleren van rechtstreekse HOV busverbindingen tussen knooppunten in de Achterhoek zoals Eibergen/Hengelo en een mobiliteitshub in Eibergen.
- Een HOV verbinding tussen Winterswijk, Groenlo en Enschede tot de campus.
- Sterke flexibele vervoersvormen voor de dorpen en kernen zodat deze goed bereikbaar blijven tegen een acceptabel tarief van maximaal 1,5 keer het tarief van openbaar vervoer. Gemakkelijk oproepbaar via een klantvriendelijke app én telefooncentrale. Dit systeem kan ook fungeren als voorliggende voorziening voor het wmo vervoer.
- Toiletten in de regionale treinen.
- Maximale toegankelijkheid van stations voor mensen met een beperking.
- Geen Noordtak van de Betuweroute.
2. Autoverkeer
De veiligheid op de N18 tussen Groenlo en Varsseveld moet verbeteren. De inhaalstroken leiden ook tot gevaarlijke situaties wegens verkeerd gebruik. Dit kan door aangepaste bebording en handhaving. Het verbreden van deze weg achten wij als GroenLinks niet nodig. De tijdwinst weegt niet op tegen de schade aan onze mooie Achterhoek.
3. Koppelkansen benutten
Parkeerplaatsen overdekken en zonnepanelen plaatsen, een treinverbinding waarvan de bedrading wordt benut om terug te leveren op het net. Apps die je kunt inzetten om auto’s of fietsen te delen of om te zien waar je je auto kunt parkeren of opladen. We moeten slim omgaan met de ruimte die we hebben. Ook in de Achterhoek waar we nog veel ruimte lijken te hebben. Ook bij mobiliteit moeten we slim te werk gaan en koppelkansen benutten. Hiertoe stimuleren we ondernemers en brengen we dit in tijdens overleggen met de partners.
4. Mobiliteitsplan voor voetgangers en fietsers
In de niet stedelijke gebieden zoals de Achterhoek is sprake van een groot aandeel active modes (lopen en fietsen) bij interne verplaatsingen binnen de gemeente. Bij de externe verplaatsingen domineert de auto. Daarom willen we in Oost Gelre een mobiliteitsplan maken voor voetgangers en fietsers dat toekomstgericht is. We moeten omdenken en niet de auto als vertrekpunt nemen in de kernen maar de voetgangers en de fietsers. Daarbij moeten we kijken naar het huidige gebruik en de toekomstige verwachtingen. Op basis hiervan kan een lange termijn planning worden gemaakt hoe meer ruimte te maken voor lopen, logischer en goed aangegeven looproutes en fietsverkeer waarbij bepaalde doelgroepen gescheiden kunnen worden. Dit komt ook de veiligheid van de fietser en de voetganger ten goede. Er moeten meer goede parkeerplaatsen voor fietsers komen in de kernen en in de wijken. Een optie is parkeerplaatsen te benutten voor fietsvlonders en mobiele fietsklemmen en op openbare parkeerplaatsen meer fietsparkeerplaatsen te realiseren.
5. Duurzame mobiliteit
We streven ernaar dat de komende vier jaar het aantal laadpalen in de gemeente Oost Gelre verdubbelt. Iedereen die een laadpaal nodig heeft kan deze kosteloos aanvragen bij de gemeente. De elektrificatie van trein en bus moet versneld worden. Daartoe roepen we onze medeoverheden op om hierin te investeren. We stimuleren het gebruik van elektrische deelauto’s en halen actief deelauto en deelfietssystemen binnen de gemeentegrenzen.
6. Duurzame wegenbouw en wegenonderhoud
We stimuleren bouwen met hergebruikte, herbruikbare en bio-based materialen, door circulaire voorwaarden te stellen bij aanbestedingen voor wegenbouw en wegenonderhoud. We versterken deze aanpak door middel van vergunningverlening, aanbestedingen en afspraken in samenwerkingsverbanden.