Met de natuur en de biodiversiteit gaat het niet goed, ook in Oost Gelre. Dat is steeds scherper zichtbaar en een bedreiging voor onze gezondheid en welzijn. Gebrek aan groen maakt ongelukkig, ongezond en kan tijdens hete zomers en erg koude winters zelfs dodelijke gevolgen hebben voor mensen met een zwakkere gezondheid. Daarom moeten we fundamenteel groene keuzes maken. Bevorderen van biodiversiteit of het nu gaat om planten, bomen of dieren moet meer dan nu voorop staan bij onze plannen in Oost Gelre. Bij ieder bouwproject, elke aanpassing van de openbare ruimte moeten we de vraag stellen: draagt dit ook bij aan verbeteren van de biodiversiteit en een groene, gezonde omgeving? Dit betekent meer dan ooit niet alleen inzetten op schade beperken en compenserende maatregelen maar alleen dat nog doen wat leidt tot verbetering en versterking. Dat vraagt om een integrale blik, een andere manier van kijken en herverdeling van de ruimte. De ruimte die we hebben is beperkt. We gebruiken nu relatief veel ruimte voor bijvoorbeeld de auto. Door slim na te denken over waar we voorzieningen plannen en deze te combineren met openbaar vervoer en fietspaden bijvoorbeeld kunnen we de ruimte anders benutten voor ontmoeten, ontspannen en bewegen én meer groen. We zetten maximaal in op het beschermen en versterken van onze natuurgebieden en ons landschap in Oost Gelre zodat we meer weerbaar worden tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme regenval en droogte. Bouwen voor de mens betekent wat ons betreft ook bouwen voor dieren en planten.

1. We planten 10.000 bomen

We wijzen plekken aan voor ‘Tiny Forests’ om de biodiversiteit extra te versterken. Tiny Forests zijn gemengde ‘bossen’ ter grootte van een voetbalveld. Als de gemeente Oost Gelre een boom kapt, planten we er tenminste twee terug, rekening houdende met het volume. Om bomen te kappen met een bredere omtrek dan 10 cm is een vergunning nodig, zowel voor de gemeente, andere overheden als particulieren en bedrijven. Bomen zijn belangrijk voor vergroening en biodiversiteit, maar ook van belang in de toekomst, wanneer houtbouw een grotere rol gaat spelen. Grootte en leeftijd van bomen zijn daarbij van belang. Oudere, grote bomen leveren meer zuurstof, meer schaduw en meer ruimte voor vogels, insecten en andere dieren. Daarom is het van belang dat we ook daar rekening mee houden.

2. Iedereen heeft recht op groen

We werken toe naar een gemeente waar iedere inwoner in zijn of haar nabijheid de beschikking heeft over een groene openbare omgeving om te ontspannen en te bewegen. Deze groengebieden zijn met elkaar verbonden door groene stroken en water (ecologische verbindingen). Ook wordt er ingezet op andere manieren om in Oost Gelre water op te vangen en hittestress te verminderen. Daarbij is extra aandacht voor kinderen, zieken en ouderen: hitte- en wateroverlast kunnen hen fataal worden.

3. Vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn parels voor onze leefomgeving

Versterken van biodiversiteit moet het uitgangspunt zijn bij het beheer van openbaar groen in Oost Gelre. Onze parken, bermen en andere groene plekken worden verzorgd en aangelegd volgens de principes van ecologisch beheer: minder maaien bijvoorbeeld en geen verdelgingsmiddelen. Zo dragen we bij aan lokale biodiversiteit. De Vlinderstichting is een goed voorbeeld van een organisatie die de gemeente hierbij kan ondersteunen.

4. Dierenwelzijn

GroenLinks draagt het dierenwelzijn een warm hart toe. We zetten ons in voor het welzijn van dieren en organisaties die zich inzetten voor opvang van dieren zoals de egelopvang. We streven ernaar dat dieren voldoende leefruimte hebben. Ook moet de Stichting Dierenambulance goede faciliteiten krijgen en de vrijwilligers een goede vergoeding voor hun inzet. We willen ons daar actief voor inzetten in Oost Gelre en hier geld voor reserveren.

5. Stenen eruit, groen erin!

Iedere renovatie of aanpassing in de openbare ruimte in Oost Gelre moet méér groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid opleveren. Of het nu gaat om een speelpark of het onderhoud van het riool of herinrichting van een parkeerplaats. Als je toch aan de slag gaat is het een goed moment om minder stenen en meer groen te realiseren. We willen inwoners van Oost Gelre stimuleren om dit ook te doen. Bijvoorbeeld door acties zoals Operatie Steenbreek of het NK tegelwippen.

6. Participatie bij inrichting van de omgeving

We willen dat de gemeente Oost Gelre samen met bewoners, verenigingen en bedrijven aan de slag gaat met het zo goed en groen mogelijk inrichten van hun directe leefomgeving. Participatie staat bij GroenLinks hoog in het vaandel. Partijen zoals inwoners, sport- en wandelverenigingen moeten dan ook actief betrokken worden bij keuzes voor verbetermogelijkheden voor meer groen en biodiversiteit.

7. Daken bieden kansen

We streven ernaar dat ieder dak dat daarvoor geschikt is dubbel wordt benut. Dubbel gebruik betekent dat een dak ook een tweede functie heeft. Dit kunnen klimaatmaatregelen zijn zoals groene daken of zonnepanelen. Ook het gebruik van een plat dak als (groen) terras valt hieronder. We willen dubbel gebruik van daken verplichten daar waar het gaat om gemeentelijke eigendom of bij voorzieningen waaraan de gemeente Oost Gelre meebetaalt. We willen bewoners stimuleren om hun daken dubbel te benutten door actief subsidies hiervoor onder de aandacht te brengen en waar nodig aanvullende subsidies te verstrekken. Voor ontwikkelaars die bouwprojecten willen realiseren in Oost Gelre geldt het ‘ja, tenzij-principe: zij moeten aangeven waarom er géén groen daken of andere klimaatmaatregelen op het dak mogelijk zijn.

8. Natuurinclusief bouwen, er is meer dan wij mensen alleen

We stimuleren dat projectontwikkelaars en woningbouwers natuurinclusief bouwen in Oost Gelre. Zo zorgen we ervoor dat er meer groen is en de leefomgeving voor onder andere vogels, insecten en vleermuizen wordt vergroot. Bij bouw en verbouw van woningen moet er gewerkt worden met natuurinclusieve checklists. Bij aanbestedingen en gebiedsontwikkeling moeten vooraf voorwaarden gesteld worden zodat natuurinclusief bouwen de norm wordt. Hierbij hoort ook aandacht voor de ondergrond en de biodiversiteit in de omgeving.

9. Samen met bewoners, verenigingen en bedrijven zwerfafval aanpakken

Zwerfafval is lelijk, vervuilend en schadelijk voor planten en dieren. Daarom zijn wij voorstander van een ambitieus programma om samen met bewoners, verenigingen en ondernemers zwerfafval aan te pakken. De gemeente Oost Gelre moet mensen (volwassenen en kinderen) en bestaande en nieuwe initiatieven die zwerfafval opruimen actief blijven ondersteunen met o.a. prikkers, hesjes en vuilniszakken.

10. Verkeersveiligheid voor iedereen

Veiligheid op straat is essentieel voor iedereen. We zijn voorstander van het verlagen van de snelheid in de bebouwde kom in Oost Gelre naar 30km/u. Wel in samenhang met bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Waar dat mogelijk is streven we naar meer eenrichtingsverkeerstraten. We zijn er voorstander van dat snorfietsen, brommers en scooters de rijbaan met auto’s delen en dat voetgangers en fietsers voorrang krijgen in de bebouwde kom.

11. Autoluwe gebieden voor ontmoeting en ontspanning

Voetgangers en fietsers en groen moeten meer ruimte krijgen dan nu. Daarom stimuleren we dat openbare ruimtes in Oost Gelre groene zones worden met ruimte voor fietsers en voetgangers. In deze autoluwe gebieden staan recreatie, ontmoeting, spelen, sport en ontspanning centraal. Winkelstraten in Lichtenvoorde en Groenlo moeten zoveel mogelijk autoluw worden. In de wijken willen we bewoners uitnodigen zelf een keuze te maken tussen autoluw of autovrij en ze betrekken bij de herinrichting.

12. De fiets vóórop!

We investeren in de fietsinfrastructuur in Oost Gelre. Zo maken we het dagelijkse en het recreatieve fietsen aantrekkelijker.De auto kan dan vaker blijven staan. We willen samen met partners investeren in fietsroutes, snelfietspaden en verbreding van huidige fietspaden, waarbij we tegelijkertijd investeren in de vergroening van deze routes.

13. Duurzaam vervoer voor iedereen!

Wij vinden dat duurzame mobiliteit voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook voor mensen die weinig te besteden hebben. Daarom willen we investeren in duurzame mobiliteit tegen een betaalbare prijs voor minima.

14. Mínder parkeren méér groen!

De openbare ruimte is van ons allemaal. Samen met buurten en het bedrijfsleven in Oost Gelre zetten we in op het opheffen van een kwart van het huidige aantal parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen benutten we voor openbaar groen, fietspaden en voetgangersstraten. We stimuleren actief het gebruik van (elektrische) deelauto’s en elektrische scooters. Daar waar dat kan versnellen we de omslag naar elektrische mobiliteit.

15. Omgevingsvisie: maatschappelijke waarde is leidend principe

De huidige vraagstukken op het gebied van biodiversiteit, klimaat en sociale ongelijkheid zijn groot. Dit vraagt om een andere manier van denken waarbij niet zozeer financiële winst voor aandeelhouders of een kleine groep het leidende principe is maar de maatschappelijk waarde voor iedereen. Dit moet ook het leidend principe worden bij gemeentelijke beslissingen in Oost Gelre. Zoals bij besluiten in het kader van de omgevingsvisie en lokale aanbestedingen. De verschillende belangen van natuur, biodiversiteit, dierenwelzijn en klimaat zijn dan expliciete wegingsfactoren. Belangrijk daarin is dat we deze besluiten nemen in goede samenwerking en afstemming met verschillende partners en een eigen integrale gemeentelijke visie hebben. Natuur, mobiliteit, bouwen, economie en groen: het hangt allemaal met elkaar samen.