Als GroenLinks Oost Gelre stimuleren we duurzame landbouw. Maar zéker op dit punt: we doen dit nadrukkelijk sámen! We beseffen heel goed hoe groot de impact is van deze omslag voor de individuele agrariër. De Europese Commissie heeft de Farm-to-Fork strategie afgekondigd, met als doelstelling dat in 2030 minstens 25% van de landbouwgrond in de EU biologisch beheerd moet worden. Dat streven ondersteunen we van harte. Op lokaal niveau is ons uitgangspunt niet om zaken verplichtend op te leggen. Op lokaal niveau in Oost Gelre streven we ernaar samen met diverse belangenvertegenwoordigers een gemeenschappelijke gebiedsvisie op te stellen. Hierin kunnen afspraken gemaakt worden en voorwaarden worden geschapen voor de transitie naar duurzame en toekomstbestendige landbouw en veeteelt. Daarnaast maken we regels in de omgevingsvisie voor goed bodembeheer om onder andere uitdroging te voorkomen en een gezond bodemsysteem te bevorderen. Alles begint bij de bodem. Als GroenLinks vinden we dat ook de gemeente een taak heeft bij deze omschakeling naar en behoud van de vitale landbouwsector en zich in moet zetten om boeren hierbij te ondersteunen.

1. Kansen en hulp voor jonge boeren

We ondersteunen in het bijzonder jonge boeren in Oost Gelre die bij overname een regulier bedrijf willen transformeren. Dit vooral door te informeren, uitwisseling van kennis tussen boeren te faciliteren, informatie te geven over financieringsmogelijkheden en de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn. Daar waar we kunnen faciliteren zullen we dat zeker doen.

2. De boer als partner voor een vitaal platteland

Ten onrechte is de beeldvorming rond boeren niet altijd even positief. Wij willen graag onze boeren in Oost Gelre benaderen als partners voor een vitaal platteland en ondersteuning bieden voor een positieve uitstraling en imago van het boerenbedrijf. Als GroenLinks kiezen we daarbij wel voor steun aan boeren die zich niet bezighouden met intensieve veehouderij. Die ondersteuning bieden we in de vorm van steun aan lokale campagnes en activiteiten en ketenverkoop zoals van erf tot klant. We stimuleren combinaties van boerenbedrijven en educatie en combinaties met kleine bedrijvigheid. Via het gemeentelijk inkoopbeleid kan de gemeente Oost Gelre direct van boeren afnemen. We willen stimuleren dat bedrijven en scholen en andere organisaties in Oost Gelre dit ook doen. GroenLinks streeft naar een eerlijke prijs voor het product. Wij zien hier ook een verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven.

3. Voedselbossen en andere gewassen verbouwen

Transformatie naar een plantaardige voedselvoorziening (voedselbossen) en biologische landbouw zijn vormen van landbouw die we als GroenLinks in Oost Gelre graag willen stimuleren. Europees en provinciaal zijn hier diverse subsidies voor én er lopen allerlei initiatieven. Ook voor bijvoorbeeld meer productiebos. Dit kan gebruikt worden voor bouwen met hout waardoor ook in de woningbouw klimaatdoelen bereikt kunnen worden en er tegelijk nieuwe verdienmodellen ontstaan. Zo zijn er ook andere gewassen geschikt voor meer duurzame toepassingen bijvoorbeeld in kleding en de bouw.

4. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor gezonde gewassen en een gezonde bodem

Het bodemsysteem staat enorm onder druk. Daarom is het belangrijk om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen te verminderen en ervoor te zorgen dat er meer natuurlijke bestrijdingsmethodes worden gebruikt. Dit kan door kennisuitwisseling te stimuleren en boeren actief te benaderen om dit te doen.

5. Actief samenwerken om verdroging tegen te gaan

Verdroging is een groot probleem in de Achterhoek. Samen met andere overheden, waaronder het waterschap, maken we hier afspraken over. Onder andere over ecologisch beheer van walkanten en oevers en meer natuurlijke grondwaterstand.

6. Niet meer maar minder intensieve landbouw en veehouderij

GroenLinks wil minder intensieve landbouw en veehouderij. Bij alle plannen en elk beleid willen we daarom uitgaan van het versterken van het (coulisse)landschap en de natuur (dus om de boom heen in plaats van kappen) als prioriteit Dat betekent dat uitbreidingsmogelijkheden voor de intensieve landbouw zeer beperkt zijn.

7. Houtwallen kenmerkend element van het landschap

Houtwallen en cultuurhistorische landschapselementen zijn zaken die volgens GroenLinks moeten worden opgenomen in bestemmingsplannen. Daarnaast willen we er voor zorgen dat deze elementen verbonden zijn. We willen de boeren en andere landeigenaren in Oost Gelre stimuleren deze in ere te herstellen. Dit draagt bij aan de beleving en zeker ook aan de biodiversiteit en de klimaatdoelen.